Sajtóközlemény (2015. 05. 26.)

A Gyerekesély Egyesület, az Oktatói Hálózat, valamint az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek (CFCF) és Romaversitas véleménye a 2016-os költségvetésről.
Letöltés

Beküldő civil szervezet

Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány

A 2004-ben létrejött szervezet az vallja, hogy a lehető legjobb minőségű oktatás az egyetlen kiút a nyomorból és elszigeteltségből. Ez pedig nem lehetséges egy etnikai, vagy társadalmi-anyagi szempontok szerint szegregált iskolarendszerben. Az elmúlt 11 évben a legfontosabb iskolai szegregációs perek kötődnek a nevéhez, és nem csak hazai, hanem európai szinten is jegyzett véleményformáló civilszervezet.

Gyerekesély Közhasznú Egyesület

2010 óta működő Egyesületünk alapító tagjai munkatársai voltak a 2006-ban alapított és 2011-ben megszüntetett MTA Gyerekszegénység Elleni Programirodának. Az Egyesület fő célja a gyerekek életesélyeinek javítása, a gyerekszegénység újratermelődésének megakadályozása kutatásokkal, a nyilvánosság tájékoztatásával, szolgáltatásokkal. Ebbe a feladatkörbe tartoznak a gyermekek helyzetének és esélyeinek alakulását áttekintő, kétévente megjelenő Civil jelentések (http://www.gyere.net/downloads/Civil_jelentes_2012-2013.pdf, http://www.gyere.net/downloads/Civil_jelentes_2011.pdf), valamint további kiadványok. Az Egyesület működésében meghatározó szerepe van a Szociopoly táblajátéknak és interaktív színházi társasjátéknak (http://www.szociopoly.hu/index.html).

Oktatói Hálózat

Az Oktatói Hálózat (OHA) a magyar felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók autonóm szerveződése. Célja a honi felsőoktatás értékeinek megőrzése és megújításának előmozdítása. Létrehozását az a meggyőződés motiválta, hogy a felsőoktatás jelenleg zajló átalakítása ezekkel a célokkal ellentétes következményekre vezet.
Feladatunknak tartjuk, hogy konkrét javaslatokat fogalmazzunk meg annak érdekében, hogy a magyar felsőoktatási intézményekben kiszámítható és átlátható finanszírozással, a nemzetközi együttműködésekbe minél jobban bekapcsolódva, világszínvonalú kutatási eredmények szülessenek és világszerte versenyképes képzésben részesüljenek a tanulni vágyók – származásuktól és anyagi lehetőségeiktől függetlenül.
Meggyőződésünk, hogy egy ilyen felsőoktatás, amellett hogy a magyar gazdaság egyik sikerágazata lehetne, szükséges feltétele annak, hogy Magyarország ne csak versenyképesebb, hanem egyúttal szolidárisabb és demokratikusabb állammá is váljon.

Romaversitas

Az 1997-ben létrejött civilszervezet a roma fiatalok képzési és ösztöndíj programja, mely eddig közel 500 roma fiatalt segített egyéni igényekre szabott képzéseivel diplomájának megszerzésében. Az elmúlt 3 évben alapműködése mellett igyekszik olyan véleményformáló szervezetként is működni, amely a romákat, az oktatást és az esélyegyenlőséget érintő ügyekben fontos lehet, ennek érdekében kutatásokban, nemzetközi jelentések készítésében, és különböző témájú oktatási programok kidolgozásában vesz részt.

Kövess minket

Az átlátható költségvetésért