Rólunk

A „Civilek a költségvetésről” projektet a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFIB) hozta létre, azzal a céllal, hogy az adott év költségvetés vitáját kiemelje a parlamenti diskurzusból és annak szélesebb körű figyelmet biztosítson. A résztvevők célja, hogy a lehető legtöbb állampolgárhoz és döntéshozóhoz eljusson a véleményük az adott év költségvetési törvényjavaslatáról. Ennek keretében még az általános parlamenti vita előtt szeretnék közzétenni meglátásaikat annak érdekében, hogy képesek legyenek befolyásolni a költségvetés végleges formáját.
A „Civilek a költségvetésről” projektet 2015-ben és 2016-ban a Nyílt Társadalom Intézet támogatta.

A projektet létrehozó Költségvetési Felelősségi Intézet 2011-ben jött létre a költségvetési átláthatóság előmozdítása érdekében. Küldetése, hogy Magyarországon is meghonosodjék az átlátható, szakmai érveken és tényeken alapuló döntéshozatal. Az Intézet célja az állampolgárok és általában a magánszektor pártatlan tájékoztatása a gazdasági folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések várható költségvetési hatásairól. Az intézet partnere az International Budget Partnership nevű, a költségvetési átláthatóságért és a nyilvánosság bevonásáért küzdő nemzetközi civil kezdeményezésnek, amely többek között az Open Budget Indexet is publikálja. Adatokkal és költségvetési elemzésekkel szolgáltatást nyújt minden érdeklődő civil szervezetnek, de megrendelés alapján piaci szereplők számára is végez költségvetési vonatkozású kutatásokat.

Hogyan csatlakozhat?

A „Civilek a költségvetésről” egy nyitott kezdeményezés, ahhoz minden olyan civil szervezet csatlakozhat, amely egyetért alapvető törekvésünkkel: az aktuális költségvetési tervezet számait átláthatóvá és közérthetővé tenni, bemutatni azok várható társadalmi hatásait.

Ha Ön egy civil szervezet képviselője és szeretne részt venni a Civilek a költségvetésről kezdeményezésben, lépjen kapcsolatba velünk a lenti elérhetőségeinken.

KAPCSOLAT

Kövess minket

Az átlátható költségvetésért