Javaslatok a 2016. évi állami költségvetéshez

Konkrét, számszerű javaslatokat teszünk Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló T/4730. számú törvényjavaslat  módosítására.

Javasoljuk egyrészt egy többkulcsos személyi jövedelemadó kivetését, másrészt az szja és a munkabért terhelő egyes járulékok csökkentését a legalacsonyabb jövedelemkategóriákba tartozók részére.

A 2013. július elsején bevezetett tehergépkocsik útdíj továbbfejlesztésére teszünk javaslatot. Egyrészt jelentősebb differenciálásra van szükség a jármű környezetvédelmi tulajdonságai alapján. (Ezt az útdíj-törvény  által lehetővé tett külsőköltség díj megfelelő bevezetésével lehetne megvalósítani.) Jelenleg ugyanis az EURO II norma felett minden jármű egyforma díjat fizet, ami nem ösztönöz a korszerű járművek használatára. Másrészt szükséges a díj emelése az autópályákon kívüli utakon, ugyanis az alacsonyabb rendű utakra való esetenként leterelődés tapasztalható amiatt, hogy a főutakon feleakkora díjat kell fizetni, mint az autópályákon, és a legtöbb úton nincs díjfizetés. Továbbá meg kell szüntetni az igen káros díjfizetési kötelezettséget a városokat elkerülő utakon és az autópályák fővárosi bevezető szakaszain.

A kereskedelmi gázolaj 2011. január 1-jei bevezetése befizetett jövedéki adójának egy részét visszaigényeljék) egy súlyosan környezetszennyező tevékenységnek nyújtott támogatás. E tevékenység művelői ráadásul jelenleg sem fizetik meg az általuk okozott költségeket. Nem valósult meg az az elképzelés sem, hogy a kedvezménynek köszönhetően a fuvarozók többet fognak itthon tankolni. ,   A kedvezmény megszüntetése a nemzetközi tapasztalatok szerint elősegíti, hogy összességében növekedjen Magyarországon a munkahelyek száma.

Az államháztartás és a közszolgáltatások súlyos helyzetére tekintettel javasoljuk, hogy teljes mértékben töröljék el azt a lehetőséget, hogy a személygépkocsik vásárlását és használatát céges költségként számolják el (kivéve a taxiszolgáltatásokat).  Ehhez a helyzethez az érintettek gyorsan tudnának alkalmazkodni utazásaik ésszerűsítésével (például a közös autóhasználat, a telekocsi elterjedésével).

Motorkerékpárok és kvadok gépjárműadójának emelése, mopedek gépjárműadójának bevezetése.

A költségvetési törvényjavaslat 12 milliárd forint támogatást irányoz elő a Hungaroring számára, amely önmagában is súlyosan környezetszennyező tevékenységet folytat, és egy környezetszennyező tevékenységet népszerűsít. Ezért indokolatlan az állami támogatása.

Repülőjegyadó kivetése

A Paks II Atomerőmű Fejlesztő Zrt. tőkeemelésének törlése

A Nukleáris Alap befizetéseinek a Paksi Atomerőműre terhelése

Energiaadó bevezetése a háztartási energiára kompenzációval

A szénhidrogének bányajáradékának emelése

A nem-szénhidrogén nyersanyagok (építőanyagok) bányajáradékának emelése

Környezetterhelési díjak emelése

A cégeknek, beruházásoknak nyújtott egyedi hazai támogatások csökkentése

A „kiemelt közúti projektek” törlése

A földvédelmi járulék emelése és kiterjesztése

A társasági adó emelése, kedvezmények szűkítése

A játékadó emelése

A stadionépítések visszafogása

A Liget Budapest projekt előkészítésének és megvalósításának törlése

A feketegazdaság, a korrupció visszaszorítása

A nemzetgazdaság kedvezőbb szerkezete létrejöttéből és az ellenőrző szervek megerősítéséből származó bevételtöbblet, illetve kiadáscsökkenés

A teljes javaslat letölthető innen! A módszertani függelék pedig innen!

Beküldő civil szervezet

Levegő Munkacsoport

A Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédő Szövetség elsősorban az állami költségvetés és adórendszer, a közlekedéspolitika, településpolitika és az energiapolitika környezetkímélőbbé tételéért tevékenykedik. Tevékenységünk módjai elsősorban a következők: környezet- és természetvédelmi szemléletformálás, tájékoztatás, tanácsadás, érdekérvényesítés a lakosság és a döntéshozók körében; hozzájárulás az országgyűlés, a minisztériumok és más állami szervek munkájához, szakmapolitikai programok, jogszabály-tervezetek véleményezésével, illetve kezdeményezésével; környezetvédelmi alapelvek megvalósulását elősegítő elemzések, állásfoglalások, vélemények elkészítése nemzetközi, elsősorban európai uniós intézmények számára; helyi környezetvédelmi kezdeményezések támogatása, hozzájárulás az önkormányzatok munkájához; az állampolgári részvétel elősegítése a döntéshozatalban. Több nemzetközi szervezet tagjai vagyunk.

Archív

Időrendi sorrendben a “Civilek a költségvetésről” projekt által publikált cikkek, elemzések, valamint a tárgyévnél korábbi költségvetési dokumentumok, illetve sajtóanyagok.

Kövess minket

Az átlátható költségvetésért