A 2016-os költségvetés lakhatási szempontból

A Habitat for Humanity Magyarország a 2016. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot lakhatáshoz kapcsolódó kiadások és bevételek szempontjából vizsgálta meg.

A legfontosabb észrevételeinket a következők:

  • A korábbi költségvetési törvényekhez hasonlóan ebből a tervezetből is nagyon nehéz egyértelmű következtetéseket levonni a kormány lakhatási politikájáról, vagy egyáltalán a lakhatásra szánt költésekkel kapcsolatban. Kevés a rendelkezésre álló adat.
  • Átláthatatlansága mellett a költségvetés-tervezet további gyengéje, hogy túl korán készült el: a korábbi évek nagy horderejű, segélyezést érintő átalakításai, a lakhatási és szociális támogatások hatalmas mértékű megkurtításai, illetve az utolsó két jelentős normatív lakhatási támogatási forma csupán 3 hónappal ezelőtti megszüntetése után a kormány anélkül stabilizálja a kialakult rendszert, hogy annak következményeit, hatásait pontosan fel tudná mérni.
  • Visszafogják az Eszközkezelő működését, a szervezetnek 2016-ra jelentősen kisebb összeget szán a kormány, mint idén vagy tavaly.
  • „Lakástámogatások” címszó alatt megjelölt összeg, amely a lakhatási típusú kiadások nagy részét takarja, évről évre csökken.

Javaslataink a következők:

Alapos váltásra lenne szükség a költségvetés lakhatási célú kiadásainak arányaiban: ki kell alakítani a lakhatási és adósságválságot is hatékonyan kezelő országos lakáspolitikát, amely nem elsősorban a tulajdonszerzést, hanem a bérlést ösztönző eszközöket részesíti előnyben.

Már a 2016-os költségvetésben be kell vezetni a korábbi lakásfenntartási támogatásnál célzottabb és magasabb összegű központi lakhatási támogatásformát.

Emellett szükség van a szintén inkább a jobb jövedelmi helyzetben lévőknek létrehozott magáncsőd intézményén túl egy átfogó, központi adósságkezelési szolgáltatás bevezetésére.

A költségvetési törvénytervezetnek pedig átláthatóbbnak és alaposabban tervezettebbnek kell lennie a lakhatási kiadásokat és bevételeket illetően.

A teljes elemzés letölthető innen!

Beküldő civil szervezet

Habitat for Humanity

Habitat for Humanity a világ 80 országában dolgozik azért, hogy minden ember egészséges, megfizethető, méltó otthonban élhessen.
Mi, a magyar Habitat munkatársai ugyanezt szeretnénk elérni hazánkban. Célunk, hogy mindenki jó körülmények között éljen, mely lehetővé teszi számára az egészséges, tevékeny életet. Sokaknak nyújtunk ehhez közvetlen segítséget. Olcsó építőanyaggal, önkéntes munkával, szaktudás átadásával segítjük a családokat és a közösségeket abban, hogy javuljanak a lakáskörülményeik, és hogy a jövőben saját maguk is képesek legyenek javítani otthonaik állapotán.
A lakhatási szegénység Magyarországon 1,5 millió embert érint. Ekkora probléma megoldásához széleskörű összefogásra és hatékonyabb lakáspolitikára van szükség.
A Habitat for Humanity Magyarország évek óta foglalkozik lakáspolitikai érdekérvényesítéssel, hogy saját eszközeinkkel – a lakhatási szegénységet feltáró kutatásokkal, szakmai megoldások kidolgozásával, a szegénységben élők problémáinak bemutatásával – győzzük meg a döntéshozókat arról, hogy Magyarországnak igazságos és befogadó lakáspolitikára van szüksége.
Bízunk benne, hogy egyre több partnerünkkel, támogatónkkal dolgozhatunk együtt a lakhatási szegénység enyhítésén, a szegények és kiszolgáltatottak érdekeit figyelembe vevő szakpolitika és az emberhez méltó otthonok megteremtésén.

Archív

Időrendi sorrendben a “Civilek a költségvetésről” projekt által publikált cikkek, elemzések, valamint a tárgyévnél korábbi költségvetési dokumentumok, illetve sajtóanyagok.

Kövess minket

Az átlátható költségvetésért